Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Cultul sfintilor ingeri a luat o mare dezvoltare mai ales din secolul al IV-lea, de cand avem si marturii scrise despre sarbatori si biserici inchinate Sfintilor ingeri. Biserica a randuit ca in fiecare saptamana sa fie o zi inchinata sfintilor ingeri. Astfel, in fiecare zi de luni Biserica in slujbele sale, dar si credinciosii in rugaciunile lor, ii pomenesc pe sfintii ingeri. Dintre slujbele inchinate lor amintim: Acatistul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, Canonul de rugaciune catre ingerul pazitor si Canonul de rugaciune catre Puterile ceresti si catre toti sfintii. Sfintii ingeri sunt pomeniti de asemenea la fiecare Sfanta Liturghie, atat la randuiala Proscomidiei, cat si in cadrul slujbei propriu-zise care cuprinde multe rugaciuni adresate lor sau in care se cere ajutorul lor. Rugaciuni catre ingerul pazitor sunt cuprinse si in cadrul rugaciunilor de dimineata si de seara din Ceaslov.

Noi ii cinstim pe ingeri pentru ca ei reprezinta chipul ideal al fapturii ne-trupesti (pur spirituale) si fara pacat, spre care nazuim si noi. Ii cinstim pentru ca sunt vestitori ai voii si ai poruncilor lui Dumnezeu, slujitori ai mantuirii noastre si mijlocitori intre Dumnezeu si oameni si pentru ca sunt ocrotitorii si ajutatorii nostri in realizarea mantuirii personale a fiecaruia dintre noi

Ingerii cinstesc si slavesc pe Dumnezeu, atat in ceruri, unde ei slujesc liturghia in jurul Tronului ceresc, cat si in Biserica, unde ei slujesc impreuna cu noi, in chip nevazut, in jurul Sfintei Mese, pe care troneaza in permanenta Trupul si Sangele Mantuitorului nostru Iisus Hristos. De aceea Sfanta Liturghie este privita ca o imitatie a celei dumnezeiesti, savarsita de Mantuitorul si Sfintii Ingeri in ceruri.

In calendarul ortodox (sinaxar) se afla 5 zile liturgice inchinate pomenirii si cinstirii Sfintilor Ingeri in cursul unui an bisericesc, dintre care doar cea din 8 noiembrie este sarbatoare cu tinere. Celelalte sarbatori inchinate ingerilor sunt: la 6 septembrie – o minune a Sf. Arhanghel Mihail la Chore – in Colose din Frigia; la 26 martie, a doua zi dupa Bunavestire – pomenirea Sf. Arh. Gavriil; la 13 iulie – al doilea sobor al Arh. Gavriil; si la 11 iulie – sarbatoarea Arh. Gavriil din Adin – descoperirea primei parti din Axion: Axion estin (Athos).

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt doua prototipuri: unul al puterii, celalalt al tandretii. Sfantul Mihail cu sabia de foc in mana, ne invata sa luptam in permanenta cu raul si cu patimile, iar Arhanghelul Gavriil este chipul emotiei sfinte in fata lui Dumnezeu. Sfantul Arhanghel Rafail este ocrotitorul celor care calatoresc si tamaduitor al neputintelor omenesti.

Sursa: Radio Reintregirea

via crestinortodox

Reclame