Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

„La locul ce se cheama Herotop, aproape de cetatea Colose, în Frigia, a fost din darul lui Dumnezeu, pe vremea Sfintilor Apostoli, un izvor de apa facator de minuni, dintru care multe tamaduiri primeau bolnavii, ca la scaldatoarea Siloamului, iar deasupra izvorului era o biserica închinata Sfântului Arhanghel Mihail.

Despre începuturile acestui izvor, o foarte veche tradiţie spune ca, în vremea când întunericul multimii idolilor stapânea lumea si când singurul Dumnezeu adevarat, cu lumina cunostintei Sale, a vrut sa lumineze toata lumea si pe oamenii cei rataciti sa-i povatuiasca la calea cea adevarata, atunci au fost trimişi Sfintii Apostoli Ioan Teologul si Filip, unul în Efes, iar altul in Ierapole, sa propovaduiasca si in acele parti Evanghelia Domnului Hristos .

Deci, aducînd cetatile lor la sfânta credinta, înainte de a se duce la propovaduire in alte cetati, stând ei la Herotop, au proorocit ca peste tot locul acesta va straluci darul Sfântului Arhanghel Mihail, prin minunile ce se vor face acolo. Si, îndata dupa plecarea Sfintilor Apostoli, a izvorit la locul acela apa facatoare de minuni, dupa proorocirea lor.

Si începura a veni la locul acela multi credinciosi si necredinciosi pentru minunile ce se faceau, care ca niste trâmbite chemau la sine, cu mare glas. Si se tamaduiau neputintele oamenilor, primind sanatate, si multi se botezau în numele Sfintei Treimi. Între cei veniti a fost si un pagân din Loadiceea, a carui fiica era muta din nastere, chemat fiind printr-o stralucitoare vedenie de noapte de Arhanghelul însusi.

Si, dezlegându-se limba fiicei sale, pagânul, în semn de multumire a zidit deasupra izvorului aceluia o preafrumoasa biserica, cu hramul Sfântului Arhanghel Mihail, cu toata podoaba înfrumuseţând-o, iar el s-a botezat în sfânta credinta. Fapte ca acestea umpleau de pizma pe pagânii închinatori la idoli, din Colose, care chibzuiau ce ar putea face pentru a stavili navala celor credinciosi la aceasta biserica.

Si ura lor se îndrepta împotriva cinstitului slujitor al bisericii de acolo, preotul Arhip, un om cu viata sfântă, care înca din copilărie se afla în slujba acelei biserici si care acum era un minunat propovaduitor al dreptei credinte, aducând pe multi la Hristos. Drept aceea, în repetate rânduri dusmanii credintei au încercat sa-l piarda, dar acesta s-a izbavit cu paza Arhaghelului.

Deci, fiid cuprinsi de pizmă pentru minunile ce se faceau la biserica Arhanghelului, păgânii au pus la cale, în cele din urmă , sa abată asupra bisericii râul care curgea pe aproapre, ca sa înece biserica si sa-l piarda pe Arhip, barbatul cel cinstit de acolo. S-a aratat însă dumnezeiescul Arhistrateg însuşi, poruncind lui Arhip sa se îmbărbăteze, a lovit cu un toiag piatra cea mare pe care se sprijinea altarul bisericii, deschizând o prapastie fara fund.

Si facând calea apei printr-însa a izbavit astfel de la pieire si biserica sa si pe slujitorul ei. Si de atunci s-a numit locul acela „Hones”, adica „mistuire”, pentru ca acolo, de la minunea lucrării Sfântului Arhanghel, apele se mistuie în piatră, fără sfârşit, veacuri de-a rândul. Biserica ortodoxă pomeneste aceasta minune în a şasea zi a lunii septembrie.”

Fragment preluat din cartea Proloagele I

Reclame