Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

În ce chip ajuta ingerul pazitor pe suflet in ceasul mortii si pâna când ramâne lânga el dupa moarte?

Mai intiii ingerul pazitor se roaga lui Dumnezeu pentru sufletul incredintat lui, ca sa aiba sfârsit crestinesc si sa i se ierte toate pacatele. Apoi ii da in cuget credinciosului sa se impace cu toti, sa se spovedeasca, sa se impartaseasca cu Trupul si Sângele Domnului si sa-si puna toate in buna rânduiala. Iar in ceasul mortii lui, nu numai un inger il ajuta pe el, daca a facut fapte bune, ci mai multi.

Acest lucru il spune Sfântul Efrem Sirul , zicând: „Au nu mai stiti fratii mei, ce fel de frica si de nevoie avem sa patimim in ceasul mortii noastre din viata aceasta, când se va desparti sufletul de trup? Mare frica, mare taina se savârseste acolo. Ca vin la dânsul ingerii buni si multime de oaste cereasca si toate puterile cele potrivnice si stapânitorii intunericului, amândoua partile voind sa ia sufletul si sa-l aseze si sa-i intocmeasca locurile lui.  

Deci, daca sufletul si-a câstigat de aici (de pe Pamânt) fapte bune, in ziua iesirii lui, faptele bune pe care le-a câstigat de aici se fac ingeri buni si il inconjoara pe dânsul si nu lasa nici una din puterile potrivnice sa se atinga de el; ei il iau pe dânsul cu bucurie si veselie, impreuna cu ingerii cântând cântari de biruinta lui Dumnezeu, si il duc pe dânsul la Stapânul Hristos, împaratul slavei, si il inchina Lui impreuna cu toata puterea cereasca, si il duc de aici in loc de odihna, unde nu este durere, nici intristare, nici lacrimi, nici suspin, nici grija, ci viata nemuritoare si bucurie vesnica, impreuna cu toti care au bineplacut lui Dumnezeu.. . „, (Sfântul Efrem Sirul)

La cei pacatosi, spune SEntul Efiem Sirul, faptele lor cele rele se prefac in ceasul mortii in ingeri rai si il insotesc pâna este aruncat in focul gheenei, acuzându-l pe el de acelea ce le-a facut si nu s-a pocait.

Dupa moarte ingerul insoteste sufletul 40 de zile, împreuna cu alti ingeri, aratându-i intâi fericirea raiului si apoi muncile iadului. Apoi il duc pentru a treia oara in fata Sfintei Treimi si i se hotaraste, până la judecata de apoi, fie loc de odihna in rai, fie loc de osânda, dupa faptele sale.

Din clipa aceea ingerul pazitor il paraseste pâna la judecata viitore. Iar cum sufletul trece prin vamile vazduhului dupa moarte, acelasi sfânt parinte Efrem ne arata, zicând: „Atunci, luând ingerii sufletul se duc prin vazduh, intru care stau incepatoriile, stapâniile si ţiitorii de lume ai puterilor potrivnice, vamesii cei cumpliti, luatorii de seama si zapcii, care, intâmpiniind pe suflet in vazduh, il iscodesc, si aduc inaintea omului pacatele si zapisele cele din tinerete, cele din batrânete, cele de voie si cele fara de voie, cele facute cu lucrul, cu gândul si cu aducerile-aminte.

Multa este frica acolo, mult cutremur ticalosului suflet; nepovestita este nevoia care o patimeste atunci de la multimea milioanelor de vrajmasi, tinându-se de dânsii, frângându-se, clevetindu-se, impingându-se, oprind pe suflet sa nu se salasluiasca in lumina si sa intre in latura celor vii. Însa sfintii ingeri luând pe suflet, il duc.. .” (Ibidem, Cuvânt pentru a doua venire si pentru judecata, tomul III).

Astfel, sfantul inger pazitor, dupa cum mai inainte am aratat, intotdeauna sta lânga omul credincios, spre a-l pazi si a-l ajuta in viata. Înca si dupa moarte il insoteste pe suflet pâna la 40 de zile.

Fragment de text extras din cartea “De vorbă cu părintele Cleopa 5″

Reclame