Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Când i se dă omului înger păzitor? La zămislire, la naştere sau la Sfântul Botez?

“După Sfânta Tradiţie a Bisericii lui Hristos, îngerul păzitor se dă omului la Sfântul Botez. Acest lucru se poate întelege din rugăciunea a cincea a catehumenului, unde printre altele se zice aşa: “Însoţeşte-i viaţa lui cu înger de lumină, ca să-l izbavească pe el de toată bântuiala potrivnicului, de întâmpinarea celui viclean, de demonul cel de amiază şi de nălucirile sale.” Pe lângă îngerul păzitor, Dumnezeu trimite omului şi alţi îngeri în viată spre a-l ajuta, a-l îndrepta şi a-l mângâia în ispitele şi încercările luptelor duhovniceşti prin care trece omul în acest veac.

Despre aceasta voreşte dumnezeiescu apostol Pavel, zicând: “Au nu sunt duhuri slujitoare, care se trimit spre slujbă pentru cei ce vor să moştenească mântuirea?” (Evrei  1, 14). Cu aceste cuvinte apostolul înalţă cugetele ascultătorilor şi mângâie foarte mult pe creştini, fiindcă arată că Dumnezeu are multă purtare de grijă pentru dânşii devreme ce: “pe îngeri, care covârşesc pe oameni, i-a rânduit să slujească pentru mântuirea oamenilor.” Dar vedem că atât în Legea Veche cât şi în Legea Darului, îngerii au fost trimişi de Dumnezeu să ajute şi să slujească oamenilor aleşi precum Lot, Avraam, Iacob, Moise Valaam, Isus Navi, Ghedeon, Fecioara Maria, Apostolul Pavel şi alţii.

Prin aceste mărturii am arătat că Preabunul Dumnezeu ne rânduieşte nouă îngeri păzitori nu numai la Sfântul Botez, ci şi în toată viaţa, ajutând pe calea mântuirii pe cei drepţi care Îl iubesc şi care cred întru El.”

Fragment de text extras din cartea „De vorbă cu părintele Cleopa 5”

sursa foto

Reclame